М И Г И Н Ж Е Н Е Р И Н Г

С възрожденска визия в духа на старите български къщи е мотел в Пещера

Обект мотел в местност Горна Бялча, Пещера
Инвеститор “Пещера турист” ЕООД
Проектанти Архитектурно ателие “ПроАрх” арх. Едвард Христов – Пловдив
Изпълнител “Миг инженеринг” ЕООД, Пловдив,  ТЕРМОСИСТ” ЕООД, инж. Николай Константинов
Консултант “Нимкот контрол” ООД
Площ на имота 2738.54 кв.м
ЗП 916.08 кв.м
РЗП 1667.08 кв.м

Успоредно на главния път от Пловдив за Пещера в началото на китния подбалкански град се разполага нов хотелски комплекс. Визията на обекта е издържана в стила на традиционните възрожденски български комплекси. Със съчетанието между основните материали: камък, дърво, мазилка и традиционните керемиди, са потърсени човешката топлина, спокойствие и уют, които предлагат старинните къщи. Същевременно в хода на строително-монтажните работи е постигнато успешно съчетаване на съвременните строителни технологии и материали с типичното излъчване на къщите от XVIII век. Уютът и спокойствието се постигат не само чрез нискоетажното застрояване, но и с богато озелененото вътрешно дворно прост­ранство и с терасирането на терена.
Мотелът е нискоетажен, на един, два и частично на три етажа. Основният подход към него е ориентиран към локалния път от изток, който е успореден на главния път Пловдив – Пещера. Входът е отдръпнат навътре в имота с цел по-добра организация на пространството пред сградата. Обектът е със застроена площ 916 кв.м и разгъната застроена площ 1667 кв.м. Ситуира се в имот, чиято площ е 2738.54 кв.м.
Сградата е решена П-образно. От конструктивни съображения е разделена на три секции от две напречни делатационни фуги. В хотелския комплекс се намират 14 стаи и 2 апартамента. В североизточната част на сградата на третия етаж се разполага луксозно студио с площ  78.77 кв.м. На същото ниво е и център за релаксация, в който има помещение за почивка, парна баня и сауна. Във вътрешния двор на комплекса се ситуира плувен басейн, който се вписва естествено в околната паркова среда.
Инвестицията е предприета от дружество “Пещера турист” ЕООД. Проектът е дело на Архитектурно ателие “Проарх” с ръководител арх. Едвард Христов. В част “Конструкции” работи колектив с ръководител инж. Абрахам Саркисян; в част “Електроинсталации” – колектив с ръководител инж. Петър Михайлов; ОВКИ – колектив с ръководител инж. Никола Цветков; ВиК инсталации – колектив с ръководител инж. Светозар Бозов, и в част “Вертикална планировка” – инж. Димитър Петров, Тошко Масларов. Изпълнител на строително-монтажните работи е фирма “Миг инженеринг” ЕООД. Консултант е фирма “Нимкот контрол” ООД.
Мотелът е със стоманобетонова конструкция: плочи, колони и греди. Стените са от керамични тухли с външна топлоизолация. В момента строителството на обекта е достигнало до етап довършителни работи.

Източник: http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=449704

Допълнителна Информация

Изберете етаж