М И Г И Н Ж Е Н Е Р И Н Г

Уникален логистичен център за замразени хранителни продукти

Fresh Logic е разположен на 54 дка в северозападната индустриална зона на Пловдив, непосредствено до магистрала “Тракия”

Обект логистичен център за замразени и охладени хранителни продукти Fresh Logic
Инвеститор “Белла България” АД
Проектант KNAPP Systemintegration GmbH – Австрия,   арх. Румен Галов, инж. Панайот Нотов
Изпълнител “Миг инженеринг” ЕООД – Пловдив
Консултант “Контрол инвест” ООД – Пловдив
РЗП 20 000 кв.м

“Белла България” инвестира 25 млн. евро в изграждането на най-големия и единствен по рода си на Балканския полуостров логистичен център за замразени и охладени хранителни продукти. Първата копка на Fresh Logic беше направена на 14 май от министъра на транспорта Петър Мутафчиев в присъствието на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, областния управител инж. Тодор Петков, главните архитекти на Пловдив и община Марица Емилия Божкова и Огнян Георгиев. Центърът е разположен върху 54 дка терен в северозападната индустриална зона на Пловдив, в непосредствена близост с магистрала “Тракия”, до заводите на “Либхер” и “Сокотаб”.
“Решението за строеж на самостоятелна логистична база е важна крачка в развитието на “Белла България” АД, която със 7-те си предприятия е водещ производител в хранително-вкусовата промишленост на страната. Целта на новата инвестиция е да се подсигурят 100% навременни и с най-високо качество доставки навсякъде в страната и в Европа”, заяви по време на церемонията г-жа Елза Маркова, изпълнителен директор на холдинга.
“Ангажимент на правителството е да направи всичко възможно в следващите години страната ни да има модерно развита логистична система и транспортна инфраструктура”, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев. Според него стратегическото местоположение на Пловдив в центъра на страната, където се пресичат еврокоридори №4 (Будапеща – Видин – София – Солун – Истанбул), №8 (Дуръс – Скопие – София – Бургас – Варна) и №10 (Белград – София – Пловдив – Истанбул), и близостта с летище Крумово дават отлични перспективи за развитие на логистиката.
Модерният дистрибутивен център е предназначен да обслужва както предприятията от холдинг “Белла България”, така и външни производители и доставчици. Капацитетът й е 100 тона охладени и 80 тона замразени продукти на час, с възможност за обслужване на 430 камиона на денонощие.
Новият логистичен център е първият в страната и на Балканите с хладилни камери, работещи при различни температурни режими и пълна автоматизация на различните нива. Проектирането е извършено от пловдивски проектантски екип начело с арх. Румен Галов и конструкторите инж. Панайот Нотов и А. Тодоров съвместно с австрийската фирма KNAPP Systemintegration GmbH, световен лидер в областта на логистичните решения за управление на веригата на доставки. Mecalux, един от световните лидери за складови изделия на пазара, ще осъществи цялостното оборудване – стелажи, роботите за автоматизирания склад, крановете, конвейерите за придвижване на палетите, останалата складова техника, както и софтуерната система за управление на склада (MLX-WMS). Главен изпълнител на строежа е пловдивската строителна фирма “Миг инженеринг” с управител инж. Митко Горчов.
Логистичният център е с разгъната застроена площ 20 000 кв.м и включва голям хладилен склад с два сектора, разтоварище, административна сграда с автосервиз и паркинг зона за 200 хладилни камиона. Хладилната база е с уникална метална самоносеща конструкция, която не е изпълнявана досега. Тя представлява инсталация на самоносещи двойно дълбочинни палетни стелажни системи, обслужващи се от автоматизирани кранове. Външните стени и покривът ще бъдат облицовани с термопанели. Секторът за съхранение на дълбоко замразени продукти е с височина 30 м и капацитет 10 000 палетоместа с температура -20 °С, а секторът за охладени продукти е с капацитет 4660 палетоместа с температура от 0 до +4 °С и височина 15 м. Във всеки сектор ще има формирани секции за групиране. Фундирането на обекта е също много сложно, ще се излива  фундаментна плоча във вода, коментираха проектантите.
Освен типа конструкция втората уникална характеристика на логистичния център е  компютризираната система за управление на целия процес на съхранение на продуктите и групиране на доставките. Операторите в базата ще имат задължението единствено да въвеждат заявката на клиента, уточни Станимир Жеков, управител на Fresh Logic.
Логистичният център ще разполага и с най-големия собствен автопарк за хранителен хладилен транспорт в България, състоящ се от 200 специализирани хладилни камиони с полезен товар от 2 до 22 тона и температурен диапазон от 0 ° С до -30 °С. Очаква се
Fresh Logic да влезе в експлоатация до края на 2007 г. В центъра ще бъдат открити 100 нови работни места, с което броят на работещите в холдинга ще надхвърли 3500 души.
В амбициозната програма на “Белла България” е заложено построяването през 2009 г. на втори логистичен център, който ще бъде позициониран в Северна България, в региона на град Русе, с цел обслужване на доставки и за съседна Румъния.

Допълнителна Информация

Изберете етаж