М И Г И Н Ж Е Н Е Р И Н Г

Напредва строежът на жилищния комплекс от затворен тип „Марица гардънс“

Проектът на стойност 40 млн. евро е джойнт венчър между финансовата група LCF Rothschild group и Albis Holdings BV

Висок стандарт на обитаване сред богатата паркова среда покрай северния бряг на река Марица предвижда най-мащабният жилищен проект, който се реализира в момента на територията на Пловдив. Комплекс „Марица гардънс“ е разположен върху площ от 40 дка в северозападната част на града, в близост до езиковата гимназия „Пловдив“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Окръжна болница. Бул. „България“ осигурява лесен достъп до централната част на Пловдив, магистрала „Тракия“ и изходите на града.
Проектът е на стойност 40 млн. евро и ще бъде реализиран в рамките на три години. Той е съвместна разработка на LCF Rothschild Group – една от най-авторитетните банкови и финансови групи в Европа, и Albis Holdings BV, чиито акционери имат почти 40-годишен опит в строителството и бизнес развитието в страни от Европа, Африка и Израел. Финансирането е осигурено от създадения неотдавна инвестиционен фонд „Едмонд де Ротшилд сървисис инвестмънт“, базиран в Люксембург.
„Марица гардънс“ е първият проект в България, финансиран от фонда, чийто капитал е вече 200 млн. евро, обяви в Пловдив Джими Пинто, президент на LCF Rothschild Group. Подобен луксозен жилищен комплекс от зат­ворен тип, наречен „Съни хилс“, ще бъде реализиран и в Бургас, съобщи инж. Давид Гат, един от основните акционери в Albis Holdings BV.
Проектант на „Марица гардънс“ е архитектурно бюро „Атика“ с водещ проектант арх. Людмила Петкова. Идейната концепция е разработена от арх. Барели Касиф от Израел.
Вече е финализиран грубият строеж на първите три жилищни сгради в „Марица гардънс“, а до месец-два ще започне изграждането на нови пет блока, обявиха инвеститорите.
Комплексът включва общо 19 четири- и пететажни сгради с 550 апартамента, осигурени на 100% с подземни и надземни паркоместа. Целият вътрешен двор е превърнат в 5-декаров парк с много зеленина, кътове за рекреация и детски площадки. В него е ситуирана малка сграда от стъкло с кафене, спортно-възстановителен център и др. Общата разгъната застроена площ на комплекса е 40 хил. кв.м.
За постигане на добри условия на живот в проекта са заложени оптимални устройствени показатели, които са под лимитираните в подробния устройствен план: Кинт < 2, плътност < 70% и озеленяване > 30%. Сградите съдържат четири или пет надземни етажа, сутерен и мансарда. Подземното ниво включва гаражни клетки и избени помещения. Стълбищата са с естествено осветление и са дублирани с хидравличен асансьор. Апартаментите са дву- и тристайни с луксозни параметри на всички помещения.
Към жилищата на първите етажи са оформени прилежащи дворни места с площ от 30-60 кв.м. Свое­образен търговски пасаж е проектиран в жилищните сгради с лице към бул. „България“.
В архитектурното решение на комплекс „Марица гардънс“ е търсен баланс между обемите на отворените и затворените пространства. В архитек­турния дизайн на жилищните блокове са използвани декоративни елементи – парапети от инокс и стъкло, облицовки от врачански камък.
Избраната конструктивна система е монолитна, стоманобетонна, с тух­лени външни и вътрешни зидове, изолирани с Neopor. Покривното покритие е с керемиди „Брамак“. Предвидена е немска PVC дограма със стъклопакет. Всички стълбищни клетки ще бъдат с мраморна настилка. Отоплението е с електрически конвек­торни радиатори и климатици, но също така ще има прокарани инсталации за бъдещо газоснабдяване на комплекса.
„Марица гардънс“ ще бъде комуникационно обезпечен с асфалтиран път до всяка една от структурите на комплекса и с директен излаз към бул. „България“. Сериозни инвестиции са предвидени за изграждане на модерна инженерна и телекомуникационна инфраструктура. Селището ще има осигурен контролиран достъп.
Обектът няма да има главен контрактор. Изпълнители на първите три сгради са пловдивските строителни фирми „Язов“ ЕООД и „Миг инженеринг“ ЕООД.

Източник: http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=327509

Прочетете още