М И Г И Н Ж Е Н Е Р И Н Г

300 души си вадят хляба по строежите на „Миг Инженеринг”

Въпреки участието си в търгове, компанията досега не е работила на нито един общински или държавен обект за последните 7-8 години

От 600 души персонал преди кризата, днес във фирмата работят 300 души, но с тях тя прави същия оборот, като преди 7-8 години. В момента набира още персонал, защото само за първите пет месеца на годината е изпълнила две трети от предвидения си годишен график.

Колкото и да е вярно, че добрите слогани са вечни, то рекламното послание на фирма „Миг инженеринг” – “25 години ние строим за вас”, няма шанс да оцелее до следващият й рожден ден. Тогава тя ще е с още една година по-успешна.
На пръсти се броят строителните компании в Пловдив, които могат да се похвалят с подобен юбилей, при това посрещнат с толкова много изградени сгради.

Всичко започва през далечната 1990 г. с първия обект на „Миг инженеринг” –  Курортно дело – Хисаря. Следват още много други в града, в региона и в страната. А три години по-късно фирмата стъпва и на немския пазар, на който строи и до днес. Последната бригада от 32 човека се завърна преди дни, приключвайки голяма жилищна сграда в Мюнхен с РЗП 16 000 кв. м.

Съществени разлики между нашето строителство и това, извършвано в Германия, инж. Митко Горчов, управител на фирмата, не вижда, с изключение на енергоефективността. Там сгради с 40-сантиметрови тухлени зидове и с 20-сантиметрова топлоизолация са нещо нормално. Навсякъде първите етажи са обитаеми жилища, а не паркинги и търговски обекти, както у нас. Фасадите са опростени до максимална степен, без еркери, скосявания и големи тераси, които се смятат за лукс. Затова на някои места те са заменени с лоджии.

На какви обекти у нас работи „Миг инженеринг” в момента?

Пред акт 16 е голям завод за лекарства, с РЗП над 5000 кв. м в Ботевград. Пловдивската фирма изпълнява обекта на пълен инженеринг. Напълно завършена е и модерна централа за производство на ток от биомаса в Ямбол. Предсто издаването на подобен обект в Капитан Димитриево, който ще е шестият по ред, изграден от фирмата през последните две години. Пред пуск, след провеждащите се в момента единични изпитания, е друг голям обект – реконструкцията на трошачния комплекс и главните технологични линии за транспорт на руда в Асарел Медет. След приключването на този почти двегодишен проект, там ще се изграждат още няколко технологични резервоара. В напреднала фаза са разширението на предприятието за безалкохолни напитки „Парти клуб” в Йоаким Груево и вторият етап от строителството на завод за производство на пухени завивки в Троян, където „Миг инженеринг” е подизпълнител на грубият строеж.

След месец, със собствено финансиране, фирмата започва строителството и на модерен апартхотел в Пампорово, който се намира непосредствено до хижа Студенец.
В процес на проектиране са и три нови жилищни сгради в Пловдив. Първата жилищна кооперация е с РЗП 6000 кв. м. Ще разполага с 50 апартамента и ще се строи на ул. „Софлу”. Другата ще е до ХЕИ на ул. „Пчела”, с РЗП 1500 кв. м, а третата – на ул. „Брод”, с РЗП 1370 кв. м. На етап довършителни работи е и къща за гости в Доспат, с РЗП 700 кв. м.

Предстои изграждането на модерни овцеферми в гр. Съединение, както и на още една къща за гости в региона. По програма „Иновации и конкурентоспособност” тази година „Миг инженеринг” ще реновира производствената си база в Южната индустриална зона. Предвидена е цялостна подмяна и на фирмения автопарк – ще бъдат закупени 16 нови автомобила, лекотоварни и пътнически микробуси за превоз на работниците.

Компанията ще инвестира и в нови машини и оборудване. По програма „Енергийна ефективност” в края на миналата година, фирмата е закупила три нови багера . Те харчат три пъти по-малко гориво за час работа, в сравнение с по-старите машини, имат по-висока производителност и не замърсяват околната среда. „Миг инженеринг” притежава и пет кулокрана, които не само облекчават, но и намаляват цената на новото строителство.

Фирмата е сертифицирана по три от международно признатите стандарти на ИСО, но ще участва по още една европейска програма, свързана с тяхното въвеждане – за цялостна подмяна на софтуера и изграждане на нова компютърна мрежа, системи за управление, оптимизиране на производствения процес и постигане на ефективна организация на цялостната дейност, както и създаването на продукти и услуги с висока добавена стойност. Целта на процедурата е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на предприятието. Всички тези проекти, включват подкрепа за стимулиране на инвестициите в нови системи за видеонаблюдение и сигурност, като и други софтуерни технологии, които придружават въвеждането на даден международен стандарт.

От 600 човека персонал преди кризата, днес във фирмата работят 300 души, но с тях тя прави същия оборот, като преди 7-8 години. В момента набира още персонал, защото само за първите пет месеца на годината е изпълнила две трети от предвидения си годишен график.

Тези постижения, според инж. Горчов, се дължат на оптимизирането и квалификацията на персонала, и на по-високото ниво на използваната техника. Механизацията е от съществено значение не само защото прави по-рентабилен работния процес – тя е колкото помощна, толкова и водеща за развитието на строителна дейност, категоричен е той. Но най-същественото за една компания, според управителя на „Миг инженеринг” е наличието на добри фирмени специалисти. Някои от тях работят почти от създаването на фирмата, други са дошли по-късно, но всички остават, защото фирмата им гарантира едно добро заплащане на точно определената дата от месеца.

Затова интересът за започване на работа в „Миг инженеринг” е постоянен и можем да правим добър подбор на персонала, заяви инж. Горчов.

За съжаление и тук има текучество на кадри, но то е основно към Европа. Започват работа, обучат се и след време един от бригадата да тръгне за Германия например, очаквам в най-скоро време да го последват още няколко, с горчивина споделя инж. Горчов.

Инвеститорите вече търсят читави и доказали се фирми.

И това според него е добър знак, защото в един момент се оказва, че работиш само с гарантирани поръчки от сигурни възложители. Затова и годишните обороти на „Миг инженеринг” не са спаднали от преди кризата до днес. Тази статистика придобива още по-голямо значение като се има предвид, че от 2007 година насам, фирмата не е спечелила нито един общински или държавен обект. При това, поддържа специализиран отдел за подготовка на документи за кандидатстване на търгове и почти не е пропускала подобна възможност досега. Този факт изглежда още по-странен на фона на добрите годишни обороти на компанията.

Само след няколко дни, със самочувствие, подплатено от тези добри постижения „Миг инженеринг” ще чества своя четвърт юбилей под мотото „25 години ние строим за вас”. През това време фирмата изгради много качествени сгради и добри специалисти, осигури жилища за много хора, направи града ни по-красив и по-модерен – остави след себе си ясна следа. За едни тя се побира в идеята да създадеш песен или картина, за други – сграда, която ти си построил. Всички обаче мерим живота си с това, което сме направили, до което сме се докоснали. Няма значение какво е то, стига да е нещо, което прилича на нас, дори и след като вече сме си отдръпнали ръцете от него.

 

Източник: в. Марица, 10.06.2015г.

Прочетете още